Lykos resa från koncentrationsläger till toppmodern e-handel

Lyko.se har funnits sedan 2003, men historien börjar mycket tidigare än så. Få känner till att familjenamnet Lyko är polskt och att om Hitler hade fått bestämma hade namnet aldrig kommit till Sverige.

Den första september 1939 klockan 04:00 dånade kanonsalvorna över Gdynia i Polen. 24-årige nyutbildade frisörlärlingen Frans Lyko var en av de som vaknade upp den morgonen till ett av världshistoriens mörkaste kapitel. Det andra världskriget hade brutit ut. Två veckor senare var stormningen av staden över och Frans fick lämna sin hemstad och blev placerad i koncentrationsläger.

1945: Frans Lyko kommer till Dalarna, efter 6 år i koncentrationsläger.

Nästan sex år senare bestämmer tyskarna att krigsfångarna i Frans läger ska bege sig på marsch norrut. Vad fångarna inte vet är att stora fartyg väntar på dem vid Östersjön som tyskarna planerade att sänka för att sopa igen spåren av sina krigsbrott

En morgon när fångarna vaknar efter att ha vandrat 200 kilometer är alla tyskar borta. Frans har överlevt hela kriget, mycket tack vare att han är frisör. Hans yrkeskunnande har gjort att nazisterna haft användning för honom i lägret och det har räddat honom från det fasansfulla öde som drabbat många av medfångarna och hans familjemedlemmar. Han hade haft tretton syskon. Efter kriget finns bara Frans och en bror kvar i livet.

1952: Frans Lyko öppnar herrfrisering i Vansbro

När kriget är över får Frans välja om han vill återvända eller åka till USA, Canada eller Sverige. Han hamnar i Vansbro i Dalarna och får anställning på en frisersalong där han arbetar fram till 1952, då han startar sin egen salong.

Frisersalongen Hår & Skägg går online

1971: Stefan Lyko öppnar salong Hår & Skägg i Dala-Järna

Frans son Stefan Lyko öppnar salong Hår & Skägg i grannorten Dala-Järna. Han träffar så småningom damfrisören Rita som även hon har egen salong i Värmland, men den avvecklas och Rita blir en del av Hår & Skägg.

2003: Lyko.se ser dagens ljus

Stefan Lyko har vid sidan av frisöryrket utvecklat ett intresse för datorer. Han bestämmer sig nu för att visa upp alla produkter som de säljer i salongen på en hemsida och Lyko.se ser dagens ljus. Webbsidan är mycket enkel och presenterar bara de 80 olika hårprodukter som finns på Stefan och Ritas salong Hår & Skägg. En av produkterna som visas upp är det vid tillfället sällsynta Australiensiska vaxet fudge shaper som Stefan köpt med sig hem från en frisörmässa i London. Plötsligt börjar förfrågningar komma in via mail från hela landet med önskemål om att få vaxet hemskickat. Rita packar varorna i lunchrummet på salongen mellan klippningarna och beställningarna skickas mot postförskott.

2005: Lyko.se utvecklas och får en riktig E-handelsplattform med betallösningar

Två år senare inser Stefan att de behöver en betallösning på hemsidan. Via e-butik fixar de en prisvärd E-handelsplattform och och ett system för att presentera produkterna visuellt på sajten.

Nu börjar e-handeln ta fart på riktigt för Lyko.se och det blir mer och mer att göra. Fler produkter köps in efterhand som försäljningen ökar. Innan man har en egen emballagemaskin går familjen till Hemköp och tigger till sig plast som varit lindad runt livsmedelsaffärens varupallar. Ibland händer det att kunder hör av sig och klagar på att det står "Scan skinka" på plasten som deras schampoflaska varit inlindad i.

Från Wall Street till Dala-Järna

2008: Lyko Hair AB bildas och Rickard Lyko blir VD

Under tiden som Lyko.se gått från hobbyprojekt till affärsverksamhet har Stefan och Ritas son Rickard Lyko börjat plugga ekonomi både i Sverige och utomlands. Rickard har agerat bollplank åt föräldrarnas verksamhet, men hans sikte har hela tiden varit inställt på en karriär på Wall Street. 2008 bestämmer han sig dock för att satsa allt på föräldrarnas e-butik istället. Han säljer bilen och lägenheten och flyttar in i pojkrummet i Dala-Järna igen.

Nu byter företaget namn från Hår & Skägg HB till Lyko Hair AB. Rickard Lyko blir VD och övriga familjemedlemmar styrelseledamöter.

För att få loss pengar till nya satsningar tar Stefan och Rita lån på huset. Rickard och systern Erika tar också så stora lån de kan.

Under året händer enormt mycket.

Erika startar salong på Östermalm i Stockholm och i Dala-Järna läggs all vaken tid på att utöka sortimentet, uppdatera hemsidan, bygga ut lagret, annonsera, packa och skicka beställningar. Det är mycket att göra och man börjar anställa personal.

Detta är också första året då Lyko.se utnämns till årets E-handlare av Pricerunner (detta sker även 2009 och 2010).

2010: Nya lokaler och lager i Vansbro

Nu får varken personal eller varor plats i de trånga utrymmena i salongen längre och Lyko.se flyttar till Vansbro, grannorten där Frans börjat sin frisörverksamhet nästan 60 år tidigare, för att få större lager och kontor.

2011: Lansering av egna produkter, reklamfilm och lagerbutik.

I december 2011 lanserar Lyko sin första egna produkt. ”Lyko Wild Strawberry Sensation Extra Hard Hairspray” är en hårspray där Lykos egna frisörer varit med och testat fram styrka och doft. Sprayen tas emot väl och blir snabbt den mest sålda produkten på Lyko.se. Senare släpps fler produkter under varumärket Lyko, som tex hårborstar, volympulver, torrschampo och eget wax. Extra kuriosa är att den första hårsprayen tillägnas Frans Lyko och har hans personnummer som streckkod.

2011 är även året då Lyko öppnar lagerbutik i Vansbro och Lykos första reklamfilmer börjar dyka upp i TV-rutan.

2012: Automatisering av packningen

Under 2012 effektiviserar Lyko sin e-handel. Man investerar i packmaskin, robot och rullband för att optimera paketeringen och kunna öka kapaciteten på paketgenomströmningen.

Effektiviseringar och moderniseringar

2013: Ny digital plattform och toppmodern e-butik.

Lyko.se är nu en av Nordens ledande e-butiker inom hårvård. Butiken kombinerar en effektiv och användarvänlig köpupplevelse med inspirationsrikt innehåll.

Företaget utnämns till Gasellföretag av Dagens Industri och tiden när varorna fick plats i hyllorna på salong Hår & Skägg och packades i skinkplast mellan klippningarna är långt borta.

Nu plockas sortimentet på vagnar som dras av truckar i ett stort lager. Produkterna packas 
omsorgsfullt med papper från emballagemaskiner och varje artikel scannas för att säkerställa att rätt produkt skickas till rätt kund.

2013 inleder Lyko även ett samarbete med Avensia och Apptus för att kunna erbjuda en ny digital plattform och en toppmodern e-butik som anpassar sig efter varje kund.

2014: Lyko går samman med Bellbox

Detta är ett mycket expansivt år i Lykos historia.

I slutet av 2014 blir det officiellt att Lyko går ihop med salongsexklusiva hårvårdskedjan Bellbox. I och med sammanslagningen får Lyko nu 30 fysiska, helägda butiker med salonger i Sverige och Norge.
Målet med fusionen är att bli Nordens ledande återförsäljare av professionella hår- och skönhetsprodukter. Genom sammanslagningen skapas en fantastisk möjlighet att förbättra kunderbjudandet ännu mer, både i fysisk butik och online.

Under 2014 öppnar Lyko även en flaggskeppsbutik i Täby Centrum och lanserar ett nytt 
butikskoncept. Vi är också mycket glada över att utses till Gasellföretag och till årets Digitala Gasell av Dagens Industri.

2015: Highlight Yourself

Lykos kreativa frisörer, kunniga butiks-personal och passionerade kundtjänst brinner alla för samma sak: Att guida våra kunder till att lyfta fram sitt allra bästa jag. För att berätta om vår passion att hjälpa våra kunder med det bästa inom hår och skönhet, lanserar vi konceptet ”Highlight Yourself”
Hos LYKO hittar du allt som behövs för att förstärka den du redan är och bli inspirerad till ditt bästa jag. Vi vill hjälpa dig att sätta pricken över det fantastiska ”I” du redan är. Highlight Yourself helt enkelt!

2015 är också ett år av stor expansion. På lyko.se finns nu 35,000 produkter från över 500 
varumärken inom allt som rör hårvård och skönhet. Lyko har dessutom 40 butiker med salonger i Sverige + Norge och vi fortsätter hela tiden att öppna fler. Samtidigt implementerar vi vårt nya butikskoncept i alla befintliga och nya butiker för att ge våra kunder en maximal upplevelse.

Hösten 2015 öppnar vi dessutom vår första kombinerade hår- och skönhetsbutik i MOOD 
Stockholm. Det är LYKOs första butik som utöver professionell hårvård också har ett utbud av skönhetsprodukter. I den nya MOOD-butiken lanserar vi även vår första Beauty Express Bar, där kunderna erbjuds en quick fix med hårstyling och make up.

När året är slut kommer Lyko att ha sammanlagt närmare 40 fysiska butiker i Sverige och Norge. Målsättningen är att under 2015 omsätta 500 MSEK och att fortsätta etableringen av fysiska butiker i Norden, med fokus på Sverige och Norge.

2016: Resan fortsätter…

Vår resa mot att bli det självklara valet för hår och skönhet fortsätter. Fler konceptbutiker, expansion i Norge och en ännu bättre e-butik är bara början.

Vi ser ett oändligt antal möjligheter att fortsätta utveckla vår multi-kanalstrategi, parallellt med vidare etablering av fysiska butiker både i och utanför vår hemmamarknad. Med våra nya butiksöppningar kommer vi att utveckla vårt koncept och utbud ytterligare. Som en av Nordens ledande aktörer inom professionell hårvård och skönhet drivs vi av passionen för att erbjuda kundservice i världsklass och vår vision är att vara det självklara valet, i samtliga marknader där LYKO är verksamt.

LYKO - THE SHORT STORY

 • Lyko är en av Nordens ledande multi-channel retailers inom hårvård och skönhet.
 • Företaget består av ett helägt och snabbväxande butiksnätverk (40 butiker i Sverige och Norge), samt Lyko.se, en av Sveriges ledande nätbutiker för hårvårds- och skönhetsprodukter.
 • Lyko omsätter idag över SEK 500m, med en årlig tillväxt på över 30%.
 • Huvudkontor i Stockholm och Vansbro
 • Cirka 400 anställda
 • Sveriges ledande återförsäljare av professionella (salongs- exklusiva) hårvårdsprodukter och frisörtjänster
 • Högkvalitativ salongsverksamhet under varumärket Studio by Lyko i samtliga butiksenheter
 • 3,000+ artiklar per butik
 • 30-50 varumärken per butik
 • 25% årlig tillväxt (positiv organisk tillväxt sedan starten 2001)
 • Sveriges ledande e-handelsdestination för hårvårds- och skönhetsprodukter (Lyko.se)
 • Online-bokning för samtliga tillgängliga tjänster
 • >35 000 artiklar på lyko.se
 • >500 varumärken på lyko.se
 • 40% årlig tillväxt (>30% årlig tillväxt sedan starten 2003)
 • Lyko är opartiska och rekommenderar endast varumärken/produkter utifrån kundens behov
 • Lyko.se representerar Sveriges ledande återförsäljare av hårvårds- och skönhetsprodukter på nätet
 • >500 000 kunder och medlemmar i Club Lyko
 • 4,000 Lyko-paket skickade dagligen
 • Omsättningsfördelning: 50% hårvård / 20% make-up / 17% hudvård / 13% annan skönhet

Nyheder og tilbud

Bliv medlem af vores kundeklub, og modtag vores nyhedsbreve og sms'er, så du ikke går glip af tilbud eller kampagner!

Følg os

Kundeservice

Copyright 2023