Allt du vill veta om värmeskydd

Värme används för att styla snygga hår – men värmen kan också skada håret om du inte använder skydd! Frisören Sara Sanneskär på Lyko Concept har svar på alla dina frågor om värmeskydd för håret.

03 dec, 2020
6 likes
Stylist Sara Sanneskär på Lyko Concept, Birger Jarlsgatan, Stockholm 

Att fluffigt föna, perfekt plattånga, voluminöst värmerulla eller läckert locktänga ditt hår ger oftast ett magiskt hårsvall! Men för varje användning av värmeverktyg så skadas hårets ytskikt och håret slits. Håret blir torrare, sprödare och upplevs mer glanslöst än tidigare. Även hårfärgen påverkas av värmen. Tänk om det hade funnits någon slags skydd, som en våtdräkt eller sovsäck som kunde dras över hårstråt som skyddade det under stylingen? 

MEN DET FINNS REDAN!!! Och det stavas: VÄRMESKYDD!!!

­– Värmeskydd är hårets livräddare! Det lägger sig runt dina hårstrån som en skyddande barriär mot värme och solljus skyddar ditt hår upp emot 350 graders värme, säger Sara Sanneskär, stylist på frisörsalongen Lyko Concept i Stockholm.

Varför behövs ett värmeskydd?
– För att skydda håret när du stylar det, speciellt också om du har har färgat eller tonat håret. Använder du inte värmeskydd riskerar du att färgen upplevs matt snabbare och att din hårkvalitet blir sämre och sämre. Du kan i värsta fall bränna av ditt eget hår!

värmeskydd är hårets livräddare


När behöver jag ett värmeskydd?
– Alltid! Det finns faktiskt inte ett läge där du inte kan tänkas behöva ett värmeskydd. Däremot kan du behöva fundera över vilket värmeskydd som passar din hårtyp.


Vilket värmeskydd ska jag välja?
– Det viktigaste är att hitta ett värmeskydd som passar DITT hår. Det finns i sprayform, cremeform och i oljeform. Har du ett finare hår med tunna hårstrån passar sprayform bäst. Har du ett grövre eller frissigt hår så passar cremeformen bäst och om du oftast låter håret självtorka innan du använder värme på det, så passar oljeformen dig bäst. Men det kan självklart variera beroende på hur du oftast stylar ditt hår, om du föredrar lockar eller föredrar att platta håret. Vissa vill också ha i en creme när håret är blött, men föredrar en spray dagen efter när håret är torrt.

Jag gissar att du tycker att det är ganska viktigt med värmeskydd, haha. HUR viktigt är det att använda värmeskydd?
– Mycket viktigt om du vill behålla kvalitén och känslan på ditt hår! Och färgen. Och glansen! Ett värmeskydd är fantastiskt bra för håret och ett måste för alla som bryr sig som sitt hår. Det är också en produkt där du verkligen kan se att den fungerar direkt.


Hur använder jag ett värmeskydd?
– Värmeskydd är det första du har i efter att du tvättat och handdukstorkat håret. Det ska i håret innan alla andra stylingprodukter. Absolut inte sist, som många gör, säger Sara och fortsätter:

– Försök också se till att värmeskyddet hamnar i HELA håret. Applicera gärna passé för passé, alltså bit för bit, i håret så ser du till att allt är skyddat, runt om hela hårstråna. Eftersom du ska applicera värmeskyddet i handdukstorkat hår så kommer vattnet att göra att värmeskyddet sprider sig lättare över alla hårstrån.

Det finns ju produkter som har ett inbyggt värmeskydd, räcker det med en sådan produkt innan föning eller vid styling med locktång?
– Jag skulle säga ja och nej. Finns värmeskyddet till exempel i ditt Leave-in Smoothing Cream riskerar du att värmeskyddet inte distribueras i hela håret. Så jag skulle VERKLIGEN rekommendera att ha ett värmeskydd separat också, säger Sara.

värmeskydd ska appliceras FÖRST av alla dina stylingprodukter på ditt nytvättade hår


Men hur vet jag att ett värmeskydd är bra?

– Ibland när du använder mycket varma verktyg så kan du uppleva att håret ångar, det är värmeskyddet som dunstar. Observera att det är VÄRMESKYDDET som dunstar, inte ditt hår! Då är skyddet perfekt. Förutom det så kommer du uppleva att håret ser mer glansigt och friskt ut. Rådfråga din frisör om du är osäker, så kan hen rekommendera ett värmeskydd som din hårkvalitet passar bäst med.

Hur länge sitter ett värmeskydd i?
– Värmeskydd håller i regel tills du tvättar håret nästa gång. Om du stylar OM håret många gånger mellan tvättarna med värmeverktyg bör du ta det säkra före det osäkra och applicera nytt värmeskydd.


Okej, jag är övertygad. Jag behöver verkligen ett värmeskydd! Vilket värmeskydd ska JAG välja? 
– Gillar du att platta håret skulle jag rekommendera det oljebaserade värmeskyddet, men om du gillar volym och stora lockar och gärna använder locktång så skulle jag rekommendera värmeskydd i  sprayform. Gillar du att föna håret och har ett tjockt hår med kraftiga hårstrån skulle jag rekommendera krämform.

Finns det extra bra värmeskydd om jag har torrt hår?
– Ja, det finns det. Det finns serier för extra torrt hår och i dessa serier finns nästan alltid ett värmeskydd. Men sedan finns det också produkter som ger MER än värmeskydd, alltså som tillför extra mycket fukt, glans och utredning. Har du torrt hår kan det vara ett bra alternativ. Spana in Nashi Argan Instant Hydrating Styling Mask, Kevin Murphy Heated Defense och Living Proof Restore perfecting spray.

Du kan i värsta fall bränna av ditt egna hår!Finns det något helt naturligt värmeskydd?
– Det finns självklart naturliga värmeskydd så som i veganska och ekologiska produkter! Men naturligt som att vissa hårtyper som inte skulle behöva värmeskydd? Nej. Använder du stylers eller är utomhus så sliter du på håret om du inte har värmeskydd. Har du inte ett värmeskydd med dig på semestern till exempel så föreslår jag att du knyter en sjal runt huvudet eller använder hatt, för solen sliter supermycket på håret OCH hårfärgen, säger Sara.

Har du något tips på värmeskydd utan silikon?
– Det finns massa värmeskydd utan silikon! En favorit är Evo Icon welder. 

Har du något sista bra tips?
– Du behöver inte ha så varma stylingverktyg för att de ska fungera. Dra gärna ner värmen och värna om ditt hår. Många apparater går upp till mer än 200°C. Det blir inte bättre för att din styler eller fön är på max.

Proffs-Saras topp 5 bästa värmeskydd

Faktaruta: Sara på Concept Lyko

Vem är du?
- Mitt namn är Sara, jag är 28 år och bor i Bromma med min sambo Johan. Jag är uppvuxen i Stockholm där jag har i princip hela min familj och mina vänner. På min fritid gillar jag att måla och rita, och umgås med mina vänner. Jag älskar är att åka på roadtrips och spela musik från 60-90 talet. Är hundra procent en sån person som tycker att min musiksmak är bättre än någon annans.

Var arbetar du
- Jag jobbar på Lyko Concept Hair på Birger Jarlsgatan och har arbetat som frisör i sju år.

Vad tycker du är roligast med ditt jobb?
- Jag tycker det finns så mycket roligt med att vara frisör. Främst så älskar jag just skönhet, skönhet finns verkligen i allt och känslan när en kund går härifrån och smygkollar sig i speglarna på vägen ut är det bästa som finns! Sen älskar jag att man aldrig riktigt är färdigutbildad utan det finns alltid en ny kunskap precis runt hörnet.AF SKØNHEDSREDAKTØR KRIZZ Lowélion
03 dec, 2020

Vurder artikel

6 likes

Anmeldelser & kommentarer

Skriv en kommentar

Vær den første til at vurdere artiklen

Nyheder og tilbud

Bliv tilmeldt vores nyhedsbreve og sms'er, så du ikke går glip af vores tilbud og kampagner!

Følg os

Kundeservice

Copyright 2022

Prøv vores hårtest - Klik her