Alternativ till retinol – för dig med känslig hud

Vill du ha fördelarna som retinol kan ge, men har reaktiv hud? Då ska du läsa det här!

03 mar, 2023
11 likes
Natalie Rahimpour är farmaceut och jobbar på Lyko.

Om du är en av dem som har känslig hud, reaktiv hud eller hud som inte klarar av för aktiva ämnen i hudvård kanske du ibland sneglar avundsjukt på dem som kan använda retinol i sin rutin. Men bara för att du är känslig betyder det inte att hoppet är förlorat! Vi haffade vår farmaceut Natalie Rahimpour, som är expert på hudvård och ingredienser – och bad henne reda ut det här en gång för alla.

Psst..! Här gör du Lykos kostnadsfria hudtest, där du får personligt rekommenderade produkter av en av våra duktiga medarbetare!

 

Natalie, varför passar retinol inte alla? 

 

– Retinol, eller A-vitamin, är en väldigt aktiv och kraftfull ingrediens i hudvård som inte passar alla. Det kan ge en stark reaktion på huden om du är oförsiktig eller inte vet vad du har för hudtyp, säger Natalie och fortsätter:

 

– Vi brukar alltid säga att man ska undvika all form av retinol om man har hudtillstånd som rosacea, perioral dermatit, eksem eller är väldigt torr av annan anledning. Det brukar tyda på en väldigt känslig hud. Samma sak gäller om man är gravid eller ammar. 

 

Känslig hud? Här är alternativen för dig!

 

Finns det några alternativ till retinol som passar oss känsliga?


– Ja, den goda nyheten är att det finns! Och det är bakuchiol, som är ett perfekt alternativ för den känsliga huden. 

 

Vad är bakuchiol och vad gör det för huden?

 

– Denna ingrediens har flera goda egenskaper som bland annat minskar fina linjer, rynkor och pigmenteringar. Bakuchiol har en allmänt utslätande effekt, så den jobbar väldigt likt retinol men utan risk för irritation eller att torka ut. Den har även antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa en aknebenägen hud och hjälper även till med att bibehålla hudens elasticitet, förklarar Natalie och fortsätter:

Bakuchiol är ett naturligt alternativ för den som har överkänslig hud och som vill slippa eventuella bieffekter som retinol kan ha.


– Bakuchiol kallas även för bio-retinol och är en växtbaserad, vegansk ingrediens. Ett naturligt alternativ för den som har överkänslig, torr, irriterad hud och som vill slippa eventuella bieffekter som retinol kan ha. Den går även fint att använda för dig som är gravid.

 

Jag har hört talas om retinal, är det bättre för känslig hud?

 

– Retinal, som även kallas retinaldehyd, är en stabilare form av retinoid som är mer skonsam. Trots det verkar den snabbare än retinol. Häftigt va? Det innebär att den går snabbare in i huden, med mindre risk för att orsaka irritation. Är du känslig är det dock viktigt att vara försiktig även med denna och alltid vänja in. Och glöm inte solskydd!

 

– Just retinal är super om man vill jobba mot akne, då den angriper den bakterie som orsakar sådana utbrott.

 

Ska jag med känslig hud alltid vara försiktig med aktiva ämnen?

 

– Ja, är du känslig så ska du undvika aktiva ämnen och endast satsa på vårdande och fuktgivande ingredienser som passar din hudtyp. Anledningen är att om du går på med aktiva ämnen på en hud som är känslig rubbar du skyddsbarriären som redan är utsatt. Det kan i värsta fall orsaka permanenta skador på huden.

03 mar, 2023
Av: Bella Säfvenberg

Your opinion on the article

11 likes

Reviews & comments

Write a comment

Be the first to give your opinion on the article

More Nerd Facts

News and offers

Sign up to receive email and text updates and never miss out on our offers and special promotions again!

Follow us

Customer service

Our customer service is here for you. We can answer everything from how to pay to which shampoo is best for you. There are no stupid questions. You can reach us by e-mail: fraga@lyko.se

Information

Copyright 2023
Customer service
Customer service