Därför blir du beroende av läppbalsam

Har du blivit beroende av att smörja läpparna? Du är inte ensam. Här förklarar farmaceuten varför!

17 jan, 2022
6 liker

Det är ju ingen nyhet att läpparna blir extra torra då och då. När det händer smörjer vi dem gärna extra mycket. Ibland kan det dock kännas som att det hjälper en liten stund, men senare snarare blir värre. Då smörjer vi gärna igen och igen… och igen och igen – ja, du fattar! För att ta oss ur detta moment 22 har vi hört av oss till grymma Natalie Rahimpour som jobbar som farmaceut på Lyko.

 

Natalie är legitimerad farmaceut med ett brinnande intresse för hudvård och innehållsförteckningar!

Natalie, är det sant som många misstänker, att man kan bli beroende av läppcerat, eller läppbalsam?

– Ja, det är väldigt vanligt till och med. Det är verkligen inte bara inbillning!

 

Men hur kommer det sig då?

 

– Det beror på att vissa läppbalsam och läppcerat innehåller ingredienser som kan hindra huden på läpparna från att naturligt återfukta sig själv. I stället torkas de ut så att man konstant känner ett behov av att försöka återfukta dem med hjälp av samma cerat eller balsam som redan torkat ut läpparna. Sedan fortsätter det så i en ond cirkel.

 

Vad gör jag åt det?

 

– Många gånger hjälper det att bara byta ut sina produkter till snälla och vårdande alternativ, så märker du stor skillnad.

Kika i innehållsförteckningen och se till att undvika mineraloljor som paraffin och petroleum.

Okej! Vilka ingredienser bör jag sluta använda?

 

– Kika i innehållsförteckningen och se till att undvika mineraloljor som paraffin och petroleum som det också kallas. Det är ett exempel på en väldigt vanlig ingrediens som täpper till och torkar ut. Undvik även alkohol eftersom det har uttorkande effekt.

 

Hur är det med parfym i mina läpp-produkter?

 

– Oparfymerat är alltid bäst för den som är känslig, eftersom parfymer i sig kan vara uttorkande!

 

Perfekt. Vilka ingredienser är BRA att ha på läpparna då?

– Kika efter rena och naturliga ingredienser. Till exempelv bivax, mandelolja, olivolja och liknande naturliga oljor, tipsar Natalie och fortsätter:

 

– Det viktigaste är att produkten innehåller bra och skyddande fetter som är snälla mot huden. Gärna i kombination med till exempel karbamid som också tar hand om hudbarriären. En personlig favorit är denna från Burt’s Bees.

Naturliga ingredienser och produkter som är fria från både parfym och alkohol. Det är mumma för huden det!

Är det alltid dåliga ingredienser som är boven i dramat när mina läppar blir torra, trots att jag smörjer och smörjer? Eller kan det komma sig av dåliga vanor också?

 

– Det kan helt klart vara dåliga vanor också. Mitt bästa tips är att försöka undvika att slicka eller bita av torr hud på läpparna. Även om det kan kännas bättre för stunden så hjälper det inte, utan gör det bara värre. Saliv i kombination med kyla och vind bidrar till att huden torkar ut snabbare. Framför allt under höst och vinter kan det leda till ännu mer irritation!

 

Finns det något annat tips för läppvård som du kan ge?

 

– Självklart! Först och främst är det ju alltid bra att ta reda på grundorsaken till varför läpparna är torra. Det kan du som sagt göra till exempel genom att kolla igenom ingredienserna i din läppvård och det som du dagligen utsätter läpparna för, föreslår Natalie och tillägger:

 

– Då räknar jag även in läppglans, läppstift och övriga produkter som du har på läpparna. De kan också vara uttorkande och irriterande. Att addera en snäll läpp-peeling är också en bra idé. Det tar bort yttorrheter. Perfekt att använda någon gång då och då!

17 jan, 2022
Av: Skjønnhetsredaktør Kajsa Larnhed

Gi din mening om artikkelen

6 liker

Vurderinger & anmeldelser

Skriv en kommentar

Bli den første til å anmelde denne artikkelen

Nyheter og tilbud

Registrer deg for våre nyhetsbrev og SMS, så du ikke går glipp av noen tilbud eller kampanjer!

Følg oss

Kundeservice

Copyright 2022