Så tar du hand om bebisens hud

BVC-expertens tips och svar på vanliga frågor om hur du bäst sköter om den känsliga bebishuden.

20 okt, 2021
3 liker

Bebisar. Dessa små gosiga och lena avkommor som vi älskar och, ärligt talat, kan vara lite rädda för. För vad är detta för liten ny mojäng vi nu ska ta hand om?

Sanna Klang, BVC-sköterska och bebishudviskare.

Det är mycket nytt att lära sig om bebisar och en viktig del i allt detta nya är hur vi tar hand om bebisars känsliga hud. Den mjuka, ömtåliga huden har legat i ett varmt och skönt bad i många månader. Nu är den ute i den bryska luften. Så, vad kan du göra för att bebisens hud ska må bra? 

Sanna Klang jobbar som BVC sköterska på Mama Mia Östermalm i Stockholm, har arbetat på Astrid Lindgrens barnsjukhus PLUS har egna ungar. Hon kan ungefär ALLT om barn!

– Haha, ja. Det bästa med mitt jobb är att få vägleda och stötta föräldrarna i deras föräldraroll samt se deras barn utvecklas, säger Sanna.

Men du Sanna, det är ju så otroligt mysigt med barn på alla möjliga sätt, bland annat för att de har så mjuk och len hud – mycket lenare och mjukare än min! Vad är skillnaden mellan bebishuden och en vuxenhud?

– Den största skillnaden är att bebisars hud är mycket tunnare och mer känslig mot yttre faktorer. Barns hud är mer i behov av extra vård och skydd, som mjuka kläder och bra fukt. De första månaderna har även bebisen ett annat pH-värde. Det är mycket lägre än den vuxna hudens. Därför är det extra viktigt att använda produkter som är anpassade för just bebishud.

Torr bebishud

 

Bebisen har ju legat skyddad i värme och vätska så länge så det kan ju bli lite av ett bryskt uppvaknande när den möter den kalla luften. Hur kan huden reagera på det?

– Bebisars hud kan reagera med att bli torrare. Små sprickor i huden kan uppstå där bakterier lättare kan tränga igenom. Då ökar risken för eksem eller infektion. Så håll koll på din bebis alla mysiga hudveck, det finns ju ganska många. 

Vad ska jag tänka på för att min bebis hud inte ska bli så uttorkad?

Som förälder bör du veta att, hur mysigt det än är, så är bad och tvätt uttorkande för huden på bebisar. Rekommendationen är att bada barnen som mest en till två gånger i veckan och då med några droppar av babyolja i vattnet. Babyoljan hjälper till att hålla huden mjuk när den utsätts för vatten, som i sin tur är uttorkande, säger Sanna och fortsätter:

– Har din bebis mycket känslig och torr hud är det också viktigt att smörja barnet minst en till två gånger per dag. Välj en mjukgörande kräm som på så vis återfuktar huden. Det är också bra att välja kläder till bebisen som är mjuka och andas. Blir barnet varmt kan det lätt uppstå irritation på huden.

Eksem hos barn

 

Vad är det vanligaste problemen som brukar uppstå med bebisars hud?
– Jo men det vanligaste är nog att det uppstår torrhetsfläckar. Och håller man inte dem under uppsikt och smörjer ordentligt kan de lätt utvecklas till eksem. Eksem är svårare att bli av med. Plus att det är obehagligt för bebisen.


Hur ska jag tänka när jag ska välja hudvård eller kräm till bebis?
– Du bör tänka på att smörja in barnen med en kräm som inte innehåller parfym eller andra starka medel som kan irritera. Har barnen väldigt torr hud och en kräm inte fungerar, kan du behöva behandla med hydrokortison i några dagar. Eller byta till en kräm som karbamid. Karbamid har vattenbindande egenskaper, vilket bidrar till normalisering av torr hud.


Hudproblem hos bebisar

Min bebis hud flagnar, vad beror det på och vad kan jag göra åt det?
– Oftast är det de två första veckorna som bebisen flagnar och det beror på att deras hud acklimatiserar sig till ett liv utanför mammas mage. De har legat i vatten så länge och nu ska huden anpassas till luftfuktigheten. Oftast går detta över av sig själv, men uppstår sprickor i huden skulle jag råda till att smörja med en mjukgörande kräm eller testa bröstmjölk om mamman ammar.

Kan jag alltså smörja in barnet med bröstmjölk?
– Absolut, testa och se om det fungerar. Skulle det inte ge någon effekt rekommenderar jag en mjukgörande kräm.

Min bebis har knottrig hud i ansiktet, vad är det och vad kan jag göra åt det?
– Den vanligaste orsaken till knottrig hud i ansiktet på bebisen kallar vi för hormonplitor. Man tror att det beror på hormonförändringar samt att hudens svett- och talgkörtlar är tilltäppta och ännu inte fungerar som de ska. Är det hormonplitor bör du låta utslagen vara. De tenderar att komma och gå under några veckors tid. De försvinner sedan av sig själva. I vissa fall kan knottrorna bero på att barnet har en allergi eller överkänslig mot något. Upplever du att utslagen förvärras är mitt råd att kontakta sin BVC-sköterska för vidare rådgivning.

Min bebis har fått rödflammig hud, vad är det och hur kan jag hjälpa?
– Rödflammig hud på bebisar kan ha många orsaker. Det kan bero på torr hud och då rekommenderas det att smörja in barnet med en mjukgörande kräm. Det kan också bero på att barnet är varmt, att föräldrar bör ta av barnet lite kläder och att de tänker på att använda kläder som andas såsom linne eller bomull. Rödflammig hy på bebisen kan också bero på en allergisk reaktion, att det är något som barnet får i sig som hen inte tål. Den vanligaste allergin hos bebisar är mjölk- och äggallergi. I detta fall bör föräldrar kontakta BVC för närmare rådgivning.


Av: Skjønnhetsredaktør Krizz Lowélion
20 okt, 2021

Gi din mening om artikkelen

3 liker

Vurderinger & anmeldelser

Skriv en kommentar
Legg til bilder

Bli den første til å anmelde denne artikkelen

Nyheter og tilbud

Registrer deg for våre nyhetsbrev og SMS, så du ikke går glipp av noen tilbud eller kampanjer!

Følg oss

Kundeservice

Copyright 2021