Allt du behöver veta innan du köper aktiv hudvård

Hur bra koll har du på innehållet i din hudvård? Hur säker är du på att du använder dina produkter rätt? Vi lär dig allt om så kallade aktiva ämnen!

10 feb, 2023
8 likes
Karolina är en av de många kunniga hudterapeuter som jobbar på skönhetssalongen Lyko Concept Skin. 

Om du någon gång läst en artikel i Lyko Magazine har du säkert sett oss slänga oss med begreppet AKTIV hudvård – men vad är det egentligen? Vi har tagit hjälp av vår starkast lysande stjärna för att få svar på våra frågor! Karolina Malmqvist är auktoriserad hudterapeut och salongschef på Lyko Concept Skin.

 

– Aktiv hudvård är egentligen ett samlingsnamn för produkter som innehåller aktiva ingredienser, berättar Karolina och fortsätter:

 

– Till exempel C-vitamin, retinol och syror. Det är ämnen som man vet verkligen kan påverka hudcellen och penetrera ner i huden för att aktivt jobba hudförbättrande.

 

Vanliga aktiva ämnen och deras funktioner

 

  • C-vitamin (askorbinsyra) är ett populärt ämne då det jobbar förebyggande mot åldrande av huden. Det kan också verka uppljusande av pigmenteringar och ger massa lyster. C-vitamin skyddar dessutom mot fria radikaler, alltså yttre påfrestningar i miljön som gör att huden kan åldras snabbare.

  • Retinol är ett typ av A-vitamin som bevisats kunna penetrera ner i underhuden och påverka cellernas åldrande. Retinol kan förbättra både struktur och hudton, samt verka inflammationshämmande på akne.

  • Två av de vanligaste syrorna är AHA och BHA. Båda verkar exfolierande, sätter i gång cellförnyelsen och kan jobba på specifika hudproblem som tilltäpptheter, akne, pigmenteringar och fina linjer.

  • Niacinamid är en aktiv ingrediens som verkar barriärstärkande, porsammandragande och även uppljusande. Ämnet främjar också ett visst enzym i våra hudceller, som gör att cellen bryts ner långsammare.

  • Klassikern hyaluronsyra är en återfuktande ingrediens som binder fukt 1000 gånger sin egen vikt! Det är en dunderingrediens för alla, vilket inte kan sägas nog för ofta! Fukten behövs för att din hud ska kunna bibehålla en intakt hudbarriär.

 

Måste aktiva ämnen göra ont?

 

Vänta va… är den snälla hyaluronsyran ett aktivt ämne? Ja, visst! Aktiv och ”stark” är nämligen inte alls samma sak, berättar Karolina. Det är däremot ett jättevanligt missförstånd att tro det!

 

– Om du tror att alla aktiva ämnen måste vara starka, så tänker du kanske att alla aktiva ämnen riskerar att irritera din hy, men det behöver inte stämma. Många aktiva produkter KAN dock såklart irritera om du använder dem på fel sätt eller köper en produkt som inte passar dig, förklarar hon och säger vidare:

 

– Hyaluronsyra, som är aktivt återfuktande, är ju en otroligt snäll ingrediens! Svider det ändå så kan det bero på att du har en riktigt nedsatt hudbarriär, inte på grund av att produkten i sig är stark. En skadad barriär kan få det mesta att kännas på gränsen till irriterande i början.

 

Mantles kombinerade mekaniska och kemiska peeling innehåller AHA och CBD som lugnar huden.

Lär dig använda din hudvård rätt

 

Hur aktiv hudvård känns och verkar på din hud handlar alltså till stor del om din hys dagsform – och om vilken hudtyp du har.

 

– Aktiv hudvård kan verka negativt på en nedsatt barriär ELLER en känslig hudtyp. Flera av ämnena är till exempel kraftigt exfolierande, vilket kan skapa fjällning, rodnad, svullnad samt utslag och finnar. Det handlar om att hitta rätt för dig.

 

Och att hantera dem rätt! Även den mest tåliga huden kan nämligen reagera negativt på väldigt aktiva ämnen, enligt hudterapeuten.

 

– Vänj därför alltid in en produkt och se till att inte börja med för många nya produkter på en och samma gång, tipsar Karolina.

Vilka hudvårdsingredienser bör du inte blanda? Läs mer här!

 

Vanliga misstag med aktiva ingredienser

 

Ta dig en blick i spegeln och fundera på om du…

 

  1. …tänker att det med högst koncentration av det aktiva ämnet är bäst. Så är det sällan.

  2. …använder produkten alldeles för ofta. Vanligtvis behöver du anpassa användningen för din hud och inte gå efter det som står på produkten.

  3. …använder för många aktiva produkter samtidigt, varav flera jobbar aktivt med samma sak. Försök hellre tänka på vilka som kompletterar varandra! Till exempel så behöver exfolierande syror följas åt av barriärstärkande produkter, och så vidare.

  4. …inte återfuktar som du bör! Retinol, syror och allt som exfolierar kräver att du maxar med fukt efteråt.

Fördelar med aktiv hudvård

 

Retinol är en av flera ingredienser som kan få huden att flagna. Se till att ladda upp med MASSA fukt efteråt!

Ja, det är kanske lite lurigt att få till det här med ingredienser hit och ingredienser dit, innan du fått in knycken. Frågan är ju då varför en ens ska försöka?

 

– Därför att aktiv hudvård är det bästa enligt mig! De olika ämnena ger påtagliga resultat och gör skillnad för din hud, oavsett vad du är i behov av. Kom ihåg att aktiv hudvård alltså inte bara är starka syror och retinol. Med hjälp av aktiva ingredienser kan du också bygga upp en nedsatt barriär och känslig hy! Det är något för alla.

 

För att säkerställa att du använder dina aktiva ingredienser rätt kan du besöka en legitimerad hudterapeut – till exempel proffsen på Lyko Concept Skin, om du befinner dig i Stockholm.

 

– Om du bokar en konsultation kan vi titta närmare på huden och se till dina unika behov och hudtillstånd, säger Karolina och avslutar:

 

– Vill du ändå pröva dig fram på egen hand är det viktigaste att vänja in aktiva ingredienser långsamt. Det gör det lättare att se vad huden reagerat på, om du skulle få en negativ reaktion. Dessutom ser du då också vilka som ger de resultat du är ute efter!

Biotherms kända Life Plankton är ett av de mest hypade fuktserumen som finns! Förutom massa hyaluronsyra innehåller det även bland annat C-vitamin som ger lyster.10 feb, 2023
Av: Skönhetsredaktör Kajsa Larnhed

Your opinion on the article

8 likes

Reviews & comments

Write a comment

Be the first to give your opinion on the article

More Nerd Facts

News and offers

Sign up to receive email and text updates and never miss out on our offers and special promotions again!

Follow us

Customer service

Our customer service is here for you. We can answer everything from how to pay to which shampoo is best for you. There are no stupid questions. You can reach us by e-mail: fraga@lyko.se

Information

Copyright 2023
Customer service
Customer service