Lista: Lär dig tolka INCI-namnen i innehållsförteckningen

Är du nyfiken på vad den nya populära hudvårdskrämen innehåller, men innehållsförteckningen ser ut att vara skriven på rövarspråket? Vi hjälper dig!

22 mar, 2023
8 likes

INCI står för International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, alltså listan (innehållsförteckningen) med namn på alla de ingredienserna som en skönhetsprodukt innehåller. Varje ingrediens som finns i en skönhetsprodukt har alltså ett INCI-namn. Namnen baseras ofta på latin eller engelska och för en vanlis, som inte läste latin på gymnasiet, kan de vara svårtydda. Det smidigaste sättet att ta reda på vad ett INCI-namn betyder är att söka på det. MEN för att slippa sökandet har vi satt ihop en lista med några av de vanligaste INCI-namnen! Smart va?

 

En bra grej att veta är att alla ingredienser måste listas i den mängdordning de förekommer i produkten, där den största mängden anges först. Innehåller en produkt till exempel mest mängd vatten så kommer vatten (Aqua) att stå först i innehållsförteckningen!

 

Vanliga INCI-ord

 

Alpha Hydroxy Acid (AHA-syra)
 

Finns i: Hudvård.

Andra namn/varianter: Glycolic Acid (glykolsyra), Lactic Acid (mjölksyra).

 

Vad den gör: Det är sällan som Alpha Hydroxy Acid står listat i innehållsförteckningen, i stället används främst glykolsyra eller mjölksyra – två populära former av AHA-syra. Glykolsyra förekommer till exempel naturligt i sockerrör och mjölksyra förkommer, ja du kanske redan starkt misstänkt det – i sur mjölk! I hudvård är AHA-syrors främsta uppgift att varsamt exfoliera din hud, genom att ta bort döda hudceller så att ny frisk hud får ta plats. Vad du kanske inte visste är att AHA-syra också hjälper huden bevara fukt och hjälper till att släta ut rynkor och fina linjer!

 

Tips! Här kan du läsa ännu mer om syror.
 

 

Alcoho
 

Finns i: Hudvård, parfymer, smink.

Andra namn/varianter: Ethanol

 

Vad den gör: Alkohol refererar vanligtvis till ethanol och är något av en kontroversiell, om än vanlig, ingrediens. Å ena sidan så har den många väldigt omedelbara fördelar som att den funkar som ett fantastiskt lösningsmedel. Alkohol hjälper andra ämnen att komma djupare ner i huden, ger en sammandragande effekt, gör det enkelt att skapa lätta formler och så vidare. Å andra sidan (den med nackdelar) är att alkohol kan vara uttorkande.

 

Aqua
 

Finns i: allt!

Andra namn/varianter: Vatten, H2O du vet.

 

Vad den gör: Den vanligaste av de vanliga skönhetsingredienserna är såklart… *trumvirvel* vatten! Den listas nästan alltid först i ingredienslistan, vilket betyder att det är störst mängd av just vatten jämfört med de andra ingredienserna i produkten. Vatten verkar främst som lösningsmedel för andra ingredienser som inte gillar att lösas upp med hjälp av oljor – utan med hjälp av vatten.  

 

Ascorbic Acid (C-vitamin)
 

Finns i: Hudvård och lite i smink.

Andra namn/varianter: Sodium Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl Glucoside, Aminopropyl Ascorbyl Phosphate, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Ascorbyl Palmitate, Ethyl Ascorbic Acid med flera.

 

Vad den gör: Superstjärnan C-vitamin har tre fantastiska egenskaper: antioxidant, kollagenbooster och lystergivare. Ingrediensen är därför megapoppis att använda både i hudvård och numera också i smink (för dess uppljusande effekt). C-vitamin har dock sina problem, vilket är att den är väldigt ostabil och lätt blir ineffektiv och tappar sina härliga egenskaper. För att lösa detta finns det idag många olika varianter och blandningar av C-vitamin, i försök att göra den stabilare. Därför finns det många olika varianter som kan dyka upp i ingredienslistorna, för att underlätta vi har listat några av de vanligaste ovan.  

 

Här kan du läsa ännu mer om C-vitamin!
 

 

Beta Hydroxy Acid (BHA-syra)
 

Finns i: Hudvård.

Andra namn/varianter: Salicylic Acid (salicylsyra).

 

Vad den gör: BHA är en förkortning av Beta Hydroxy Acid och i skönhetsprodukter är salicylsyra den populäraste varianten. BHA-syra är den gyllene hjälte-ingrediensen när man vill behandla problemhud. Den exfolierar både ytan av huden (som AHA), men främst på djupet i porerna. BHA-syraharr också potenta anti-inflammatoriska egenskaper, verkar lugnande, jämnar ut fina linjer, rynkor och allmän ojämn hudton. Till skillnad från AHA-syra gör den inte din hud mer solkänslig.

 

Tips! Här kan du läsa ännu mer om syror.
 

 

Dimethicone (silikon)
 

Finns i: Vanlig i både hårvård som hudvård.

Andra namn/varianter: I princip inga!

 

Vad den gör: Den typ mest vanliga silikonen. Det är en polymermolekyl och beroende på molekylvikt kan den vara lika tunn som vatten eller lika tjock som en kräm. Dimethicone i hudvård gör huden bland annat underbart silkeslen, fyller i fina linjer och skapar en skyddande barriär mot yttre hot (till exempel smuts, inte flygande tefat). I hårvård finns det få ingredienser som verkar så glansgivande och utjämnande. Kom ihåg bara att Dimethicone stannar på håret (vilket inte alla silikoner gör) och att du behöver ett schampo med sulfater för att tvätta ur det.

 

Psst, vill du veta mer hur du ser skillnad på silikoner? Läs vår artikel om silikoner inom hårvård.
 

 

Glycerin
 

Finns i: Främst i hudvård.

Andra namn/varianter: Glycerol

 

Vad den gör: Glycerin kanske inte låter som den lyxigaste av ingredienser, men det här är verkligen en riktigt gammal goding och har använts i hudvård i över 50 år. Glycerin verkar återfuktande och är väldigt vanlig i hudvård, eftersom den både är effektiv, säker och billig att tillverka. Molekylen finns också naturlig i vår hud och verkar fuktighetsbevarande, vilket betyder att den hjälper vår hud att behålla fukt bättre. Huvudvårdsprodukter med en hög nivå av glycerin är riktigt effektiva i kampen mot mycket torr hud!
 

 

Hyaluronic Acid (Hyaluronsyra)
 

Finns i: Väldigt mycket! Vanligast i hudvård, men även i hårvård och smink.

Andra namn/varianter: Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Sodium Hyaluronate.

 

Vad den gör: Hyaluronsyra är en supervanlig ingrediens och blir mer och mer populär, både inom hudvård, hårvård och har även smugit sig in i sminkets värld. Hyaluronsyra är faktiskt inte en syra (trots namnet), utan en sockermolekyl som kan binda tusen gånger sin egen vikt i vatten. Den används med andra ord för att tillföra rejält med fukt till hud och hår. Visste du att från början utvann man hyaluronsyra ur tuppkammar? Men idag framställs hyaluronsyra som tur var på konstgjord väg, så du behöver inte oroa dig för tuppens liv!

 

Psst, här läser du mer om återfuktande hyaluronsyra!
 

 

Niacinamide (Vitamin B3)
 

Finns i: Hudvård.

Andra namn/varianter: I princip inga!

 

Vad den gör: Niacinamid (även kallad vitamin B3) har så många göttiga fördelar att det är en kraftansträngning att lista dem alla! Så, lyssna nog på det här: Niacinamid verkar anti-age, slätar ut rynkor, minskar synligheten av pigmentfläckar, stärker hudbarriären, hjälper huden bevara fukt OCH kan även ha en positiv effekt på ett flertal hudåkommor som akne och rosacea. Puh! Niacinamid är helt doftfri och hittats naturligt i kött, fisk, vete och grönsaker – men den version som används i kosmetika produceras idag helt syntetiskt.

 

Tips! Lär dig allt om niacinamid.
 

 

Panthenol (Pro-Vitamin B5)
 

Finns i: Hudvård och hårvård.

Andra namn/varianter: Dimethiconol Panthenol, Allantoin Panthenol.

 

Vad den gör: En lättformulerad och vanlig ingrediens som också är känd som pro-vitamin B5. Dess främsta uppgift inom hudvård är att återfukta, genom att verka fuktbevarande (få huden att dra åt sig och behålla fukt), men har också antiinflammatoriska och barriärsstärkande egenskaper. Panthenol används också flitigt inom hårvård för dess mjukgörande egenskaper.  
 

 

Parfum
 

Finns i: Nästan allt.

Andra namn/varianter: Parfym, Fragrance

 

Vad den gör: Ja det är precis som du tänker: parfym finner du i mängder av produkter för att få dem att dofta nice. Gillar du att ha stenkoll på vad som är i din produkt gillar du förmodligen inte Parfum, då det är en generell term för parfym som kan innehålla mellan 30-50 substanser i snitt. Känslig hud? Ja, då ska du också hålla dig borta. Parfym i hudvård, hårvård och smink är den vanligaste orsaken till att du kan få en allergisk reaktion på skönhetsprodukter.

 

Squalene
 

Finns i: Hudvård.

Andra namn/varianter: Squalane

 

Vad den gör: Squalene är uppmjukande och fuktbevarande ämne, en så kallad emollient. Ofta används (det väldigt lika) Squalene inom hudvård, då det till skillnad från Squalene är mer stabilt och har en längre hållbarhet. Squalene finns naturligt i huden, och därför har ämnet en väldigt snabb penetrationsförmåga när det adderas via hudvård och kan agera skjuts för andra ämnen ner, djupare i huden än vad de kunnat ta sig på egen hand. Och sen ska vi inte glömma nämna att Squalene också kan agera som antioxidant som skyddar mot UV-strålning och fria radikaler!
 

22 mar, 2023
Av: Skönhetsredaktör Linn Eliasson

Your opinion on the article

8 likes

Reviews & comments

Write a comment

Be the first to give your opinion on the article

More Nerd Facts

News and offers

Sign up to receive email and text updates and never miss out on our offers and special promotions again!

Follow us

Customer service

Our customer service is here for you. We can answer everything from how to pay to which shampoo is best for you. There are no stupid questions. You can reach us by e-mail: fraga@lyko.se

Information

Copyright 2023
Customer service
Customer service