Pouczenie o Polityce Prywatności w Lyko

Lyko Online AB jest częścią międzynarodowej sieci specjalistów z dziedziny pielęgnacji włosów i urody, których pasją jest szeroko rozumiane piękno. Zdajemy sobie sprawę, że klienci dbają o swoją prywatność, dlatego też niniejszy dokument ma na celu wyjaśnienie zasad i praktyk dotyczących gromadzenia i przetwarzania danych osobowych naszych klientów, a także wskazanie przysługujących im w tym zakresie praw. Państwa prywatność traktujemy bardzo poważnie, w związku z czym niniejsze pouczenie o polityce prywatności będzie aktualizowane w przypadku wprowadzenia zmian lub nowych regulacji dotyczących ochrony danych osobowych.

 Streszczenie

  • Niniejsza strona internetowa jest prowadzona przez Lyko Online AB, zarejestrowana pod numerem: 556740-9502 (dalej "Lyko" ,"my" ,"nas" ,"naszą"), szwedzką spółkę akcyjną której siedziba znajduje się pod adresem Äppelbovägen 60, 786 91 Vansbro, Szwecja.
  • Za pośrednictwem tej strony możesz dowiedzieć się o naszych produktach i usługach, subskrybować nasze newslettery, a także zapoznać się, z tym co robimy w Lyko i co nas pasjonuje.
  • Większość strony internetowej będzie dostępna bez konieczności uprzedniego podania swoich danych osobowych w serwisie Lyko. Korzystamy jednak z plików cookie, które dostarczają informacje osobowe na Państwa temat. Więcej o naszych cookies mogą Państwo przeczytać w naszym Cookie Policy.
  • Niektóre sekcje strony internetowej przewidują konieczność podania nam pewnych informacji o użytkowniku. Takie sekcje mogą obejmować na przykład stronę poświęconą rekrutacji w zakresie koniecznym do rozpatrzenia aplikacji kandydata lub gdy dokonują Państwo subskrypcji naszego newslettera. Sekcje te mogą wymagać podania takich informacji, jak m.in. imię i nazwisko, adres e-mail i adres korespondencyjny.
  • W przypadku określonych usług, takich jak Club Lyko, oraz usług zarządzanych przez podmioty z nami współpracujące, takich jak sklep internetowy, do którego użytkownik może uzyskać dostęp z witryny lyko.com, zastosowanie będą miały określone warunki i polityka prywatności odpowiednich usług.
  • Jesteśmy częścią międzynarodowej grupy korporacyjnej, z którą dzielimy się systemami informatycznymi.  W związku z tym możemy udostępnić niektóre lub wszystkie dane osobowe użytkownika podmiotom zależnym w celach administracyjnych lub w uzasadnionych celach biznesowych opisanych poniżej.
  • W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt pod adresem privacy@lyko.com.

Ostatnia zmiana: 2021-12-09

 

Spis treści

  1. Wprowadzenie
  2. Nasze zasady
  3. Zbierane dane osobowe
  4. Jak i dlaczego przetwarzamy dane osobowe
  5. Rekrutacja
  6. Kiedy i w jaki sposób dzielimy się danymi z innymi podmiotami
  7. Prawa osób, których dane dotyczą
  8. Bezpieczeństwo zebranych informacji
  9. Przetwarzanie i przechowywanie danych
  10. Wyłączenia
  11. Dodatkowe usługi
  12. Zmiany i aktualizacje informacji o ochronie prywatności
  13. Pytania, wątpliwości lub skargi

 

---------------------------------------------------------------

 

Pouczenie o Polityce Prywatności

1. Wprowadzenie

Witaj na lyko.com! Lyko jest częścią międzynarodowej sieci specjalistów z dziedziny pielęgnacji włosów i urody, których pasją jest szeroko rozumiane piękno! Niniejsza strona internetowa jest prowadzona przez Lyko Online AB, zarejestrowana pod numerem: 556740-9502 (dalej "Lyko" ,"my" ,"nas" ,"naszą"), szwedzką spółkę akcyjną której siedziba znajduje się pod adresem Äppelbovägen 60, 786 91 Vansbro, Szwecja. Niniejsza informacja o ochronie prywatności ma zatem zastosowanie na stronach internetowych i w usługach świadczonych przez firmę Lyko Online AB, nr rej.: 556740-9502, jak również podmioty powiązane z firmą Lyko. W celu uzyskania informacji na temat podmiotów współpracujących z naszą spółką Lyko Group, prosimy o odwiedzenie naszej strony dotyczącej podmiotów współpracujących.

Poprzez naszą stronę internetową możesz dowiedzieć się o oferowanych przez nas produktach i usługach, subskrybować nasze newslettery oraz dowiedzieć się, co robimy w Lyko i co nas pasjonuje.

Niniejsza informacja o ochronie prywatności opisuje nasze zasady i praktyki dotyczące gromadzenia i przetwarzania danych osobowych oraz określa prawa użytkownika do prywatności podczas przeglądania naszej strony internetowej lub korzystania z niektórych jej funkcji. Należy pamiętać, że niektóre z naszych witryn zawierają linki do produktów stron podmiotów trzecich, których zasady dotyczące danych osobowych mogą różnić się od naszych. W przypadku przekazania danych osobowych wspomnianym podmiotom, informacje te będą przetwarzane zgodnie z ich polityką prywatności.

Należy pamiętać, że: W przypadku konkretnych usług, takich jak nasz program lojalnościowy Club Lyko, oraz usług zarządzanych przez nasze podmioty stowarzyszone, takich jak sklep internetowy, do których możesz uzyskać dostęp z lyko.com, zastosowanie będą miały szczegółowe warunki i polityka prywatności odpowiednich usług.

Rozumiemy i zdajemy sobie sprawę, iż ochrona danych osobowych jest obowiązkiem bezterminowym. Państwa prywatność traktujemy bardzo poważnie, w związku z czym niniejsze pouczenie będzie aktualizowane w przypadku zmiany lub wprowadzenia nowych regulacji dotyczących ochrony danych osobowych.

Podsumowanie: Niniejsza informacja o prywatności ma zastosowanie do przeglądania strony lyko.com.

2. Nasze zasady

2.1. Dokładamy wszelkich starań, aby chronić Państwa prywatność poprzez odpowiednie wykorzystanie technologii zabezpieczeń. To oznacza, że:
  • upewniamy się, że posiadamy odpowiednie środki bezpieczeństwa, aby chronić Państwa dane,
  • upewniamy się, że kiedy zlecamy wykonanie usługi innej firmie, posiada ona odpowiednie środki zabezpieczeń,
  • będziemy szanować Państwa prywatność. Będziecie Państwo otrzymywać informacje w formie marketingu (pocztą elektroniczną, listownie, SMS-em lub telefonicznie) tylko od nas oraz w przypadku wyrażenia zgody, od innych podmiotów, które zostały przez nas starannie wybrane,
  • zadbamy o to, aby było jasne, kiedy można dokonać wyboru w zakresie marketingu kierowanego do Państwa. Na przykład zawsze będziecie mieć Państwo możliwość zrezygnowania z otrzymywania od nas marketingu bezpośrednio,
  • będziemy zbierać i wykorzystywać dane poszczególnych użytkowników tylko wtedy, gdy uzyskamy ich zgodę lub będziemy mieli ku temu uzasadnione powody natury biznesowej, np. w celach marketingowych,
  • będziemy w jasny i przejrzysty sposób informować, jakie dane osobowe zbieramy i jak będziemy je przetwarzać,
  • będziemy przetwarzali dane osobowe tylko do celów, dla których zostały one pierwotnie pozyskane i upewnimy się, że zostaną one bezpiecznie usunięte.

Jeśli my lub nasi usługodawcy przekażemy jakiekolwiek informacje poza Unię Europejską i Europejski Obszar Gospodarczy (EOG), będzie to miało miejsce jedynie przy zachowaniu odpowiedniej ochrony (określonej w obowiązujących przepisach o ochronie danych). Oznacza to na przykład, że w umowach z naszymi podmiotami przetwarzającymi dane będziemy stosować standardowe klauzule umowne zatwierdzone przez Komisję Europejską dotyczące przekazywania danych do państw trzecich (tzw. "SCC").

Podsumowanie: Szanujemy Twoją prywatność i Twoje dane osobowe są u nas bezpieczne.

3. Jakie dane osobowe gromadzimy

3.1. Gromadzenie danych osobowych

Lyko gromadzi dane osobowe dotyczące osób odwiedzających naszą stronę internetową. Nie sprzedajemy danych osobowych nikomu i udostępniamy je jedynie osobom trzecim, które umożliwiają dostarczanie naszych produktów i usług. Więcej informacji na ten temat znajduje się w sekcji 5. 

 3.2. Dane osobowe dostarczone przez użytkownika

Korzystając z niektórych funkcji strony internetowej, przekazują nam Państwo bezpośrednio dane osobowe, np: w zakresie wniosku o raport roczny lub subskrypcji newslettera, niezbędne będzie podanie adresu e-mail. Jeśli złożą Państwo swoje CV, poprosimy o dodatkowe informacje, takie jak: imię i nazwisko, dane kontaktowe, a w stosownych przypadkach o dotychczasowe doświadczenie zawodowe i wykształcenie kandydata.

3.3. Dane osobowe, które zbieramy, gdy odwiedzają Państwo naszą stronę internetową - korzystanie z plików cookie

Gdy użytkownik odwiedza naszą stronę internetową, zbieramy pewne informacje na jego temat, dla celów opisanych w punkcie 4.

Podobnie jak wiele innych stron internetowych, lyko.com automatycznie gromadzi pewne informacje i przechowuje je w plikach rejestru, w celu generowania statystyk i pomiaru aktywności strony. Informacje te mogą obejmować adresy IP, web beacon, informacje o regionie lub ogólnej lokalizacji Państwa komputera lub urządzenia, typ przeglądarki, system operacyjny i inne informacje dotyczące korzystania z naszej strony internetowej, w tym historię przeglądanych przez Państwa stron. Więcej informacji na temat korzystania z plików cookie znajduje się w naszej Cookie Policy.

3.4. Korespondencja z Lyko

Jeśli kontaktują się Państwo z nami za pomocą poczty elektronicznej, telefonu lub innych środków komunikacji na odległość, możemy przechowywać taką korespondencję i informacje (takie jak imię i nazwisko, zapytanie, lokalizacja i wszelkie dane osobowe, które podają Państwo w bezpłatnej formie tekstowej) i korzystać z nich w celu udzielenia odpowiedzi na Państwa pytania; do powiadamiania Państwa o publikacjach lub innych usługach; bądź do prowadzenia rejestru Państwa skarg, pytań, wniosków i innych tego typu informacji. W razie chęci, aby firma Lyko "usunęła" Państwa dane osobowe lub w inny sposób powstrzymała się od komunikacji, zawsze mogą Państwo skontaktować się z nami pod adresem privacy@lyko.com.
Uwaga: jeśli poproszą Państwo firmę Lyko, aby nie kontaktowała się z Państwem za pośrednictwem poczty elektronicznej na określony adres e-mail, celowo zachowamy kopię tego adresu na liście "Brak zgody na kontakt mailowy" w celu spełnienia Państwa prośby o brak kontaktu. 

3.5. Co się stanie, jeśli nie przekażą nam Państwo swoich danych?

Mogą Państwo korzystać z naszej strony internetowej bez podawania nam swoich danych osobowych. Nie będą jednak Państwo mieli możliwości aplikowania o pracę lub subskrybowania naszych newsletterów bez dostarczenia firmie Lyko danych niezbędnych do realizacji usługi.

Mogą Państwo zdecydować się na podanie tylko minimalnej ilości obowiązkowych informacji przy dokonywaniu zakupu. 

Podsumowanie: Nie musisz udostępniać nam swoich danych przy samym przeglądaniu strony lyko.com.

4. W jaki sposób i dlaczego przetwarzamy Państwa dane osobowe

 4.1. Wykorzystujemy Państwa dane osobowe do celów opisanych poniżej.

4.2. Zarządzanie subskrypcjami.

W przypadku subskrypcji naszego newslettera bądź zamówienia raportu, poprosimy Państwa o podanie adresu e-mail, niezbędnego do właściwego pełnienia usług i dostarczania zamówionych produktów.

Podstawa prawna: Wykorzystujemy Państwa dane osobowe w zakresie niezbędnym do zarządzania Państwa subskrypcjami zgodnie z Państwa prośbą (uzasadniony interes) oraz szwedzką ustawą o praktykach marketingowych w odniesieniu do zgody na alternatywnie nawiązywaną relację z klientem.

 4.3. Procesy rekrutacyjne.

Za pośrednictwem naszej strony istnieje możliwość zaaplikowania na konkretne oferty pracy. Dlatego też potrzebujemy od Państwa określonych informacji, abyśmy mogli przeprowadzić rekrutację i w razie potrzeby skontaktować się z kandydatem, a także ocenić, czy kwalifikuje się on do zatrudnienia w firmie Lyko.

Podstawa prawna: Wykorzystujemy Państwa dane osobowe w zakresie niezbędnym do zarządzania procesem rekrutacji, co wynika z naszego uzasadnionego interesu, obowiązków prawnych oraz, w stosownych przypadkach, Państwa uprzedniej zgody.

 4.4. Statystyka, analiza i doskonalenie usług.

Gromadzimy i przechowujemy adresy IP, lokalizację urządzenia, typ przeglądarki, system operacyjny i inne informacje dotyczące korzystania z naszej strony internetowej, pomocnych w zaprojektowaniu naszej strony w taki sposób, aby lepiej odpowiadała Państwa potrzebom. Możemy również wykorzystywać Państwa adres IP do diagnozowania problemów z naszym serwerem oraz do administrowania naszą stroną internetową, analizowania trendów, śledzenia aktywności użytkowników oraz zbierania informacji demograficznych umożliwiających identyfikację preferencji użytkowników. Dla celów statystycznych przechowujemy informacje o tym, ile osób odwiedza naszą stronę internetową oraz jak często poszczególni użytkownicy odwiedzają naszą stronę. Zbieramy i przechowujemy te informacje w celu lepszego zrozumienia potrzeb i zainteresowań naszych klientów, tak abyśmy mogli rozwijać i ulepszać nasze usługi. Aby uzyskać więcej informacji na temat korzystania z plików cookie, prosimy o zapoznanie się z naszym Cookie Policy.

Podstawa prawna: Przeprowadzamy to przetwarzanie, ponieważ jest ono niezbędne dla naszego uzasadnionego interesu, aby poprawić nasze usługi i rozwijać naszą działalność. W stosownych przypadkach opieramy się również na Państwa zgodzie na wykorzystanie przez nas plików cookie zgodnie z dyrektywą o prywatności i łączności elektronicznej.

 4.5. Dopasowywanie marketingu do klientów podczas odwiedzania naszej strony internetowej.

Podczas przeglądania naszych stron internetowych możemy przechowywać pewne pliki cookie w celu przeanalizowania preferencji dotyczących przeglądania, tak aby po powrocie na naszą stronę można było wyświetlić odpowiednie informacje marketingowe. Oznacza to, że przechowujemy informacje o tym, co naszym zdaniem Państwa interesuje, a następnie odpowiednio dostosowujemy działania marketingowe widoczne podczas ponownego odwiedzania naszej strony internetowej. Aby uzyskać więcej dokładniejszych informacji, jakiego rodzaju plików cookie używamy, jakie informacje gromadzimy, dlaczego je gromadzimy oraz jak można zarządzać, dezaktywować lub usuwać pliki cookie, prosimy odwiedzić naszą Cookie Policy.

 

Podstawa prawna: Prowadzimy to przetwarzanie w zakresie, w jakim jest to niezbędne dla naszego uzasadnionego interesu, aby zrozumieć naszych odwiedzających i zapewnić im spersonalizowane i odpowiednie treści i oferty. W stosownych przypadkach opieramy się również na Państwa zgodzie na wykorzystanie przez nas plików cookie zgodnie z dyrektywą o prywatności i łączności elektronicznej.

 4.6. Zapewnianie odpowiednich informacji marketingowych od naszych oddziałów i partnerów biznesowych.

Współpracujemy z naszymi spółkami zależnymi i szeregiem innych firm, które zostały przez nas starannie wybrane. Podając nam swój adres e-mail i/lub adres rozliczeniowy/rejestracyjny, użytkownik może otrzymać materiały marketingowe od naszych partnerów i innych firm, które mogą być dla niego interesujące. Przekażemy również naszemu partnerowi biznesowemu adres e-mail użytkownika, gdy dokona on zakupu za pośrednictwem naszej strony internetowej, aby poprosić użytkownika o opinię na temat doświadczeń podczas zakupów. Użytkownik zawsze może zrezygnować z subskrypcji takich wiadomości lub e-maili, jeśli nie chce otrzymywać takich wiadomości marketingowych. Wypisując się z subskrypcji, użytkownik musi skontaktować się z danym nadawcą, aby zrezygnować z komunikacji marketingowej.

 

Podstawa prawna: Prowadzimy to przetwarzanie w zakresie, w jakim jest to niezbędne dla naszego uzasadnionego interesu, aby zrozumieć naszych odwiedzających i zapewnić im spersonalizowane i odpowiednie treści oraz oferty. W stosownych przypadkach opieramy się również na Państwa zgodzie na wykorzystanie przez nas plików cookie zgodnie z dyrektywą o prywatności i łączności elektronicznej.

 

4.7. Bezpieczeństwo.
Używamy danych osób odwiedzających naszą stronę w celu ochrony bezpieczeństwa naszych produktów, usług i klientów, wykrywania i zapobiegania oszustwom oraz rozwiązywania sporów i egzekwowania postanowień zawartych w naszych umowach.

 

Podstawa prawna: Przeprowadzamy to przetwarzanie, ponieważ jest to niezbędne dla naszego uzasadnionego interesu, aby chronić nasze systemy i usługi.

 

4.8. Obsługa klienta/komunikacja z użytkownikiem
Jak wspomniano powyżej w sekcji 3, niektóre informacje przekazywane podczas kontaktu z nami są przechowywane i przetwarzane w celu jak najskuteczniejszej obsługi Państwa zamówienia.

Podstawa prawna: Przetwarzanie to odbywa się w celu udzielenia odpowiedzi na Państwa zapytania oraz w celu wywiązania się z naszych zobowiązań wynikających z umowy i zobowiązań prawnych.

 

4.9. Inne cele
Jeżeli zamierzamy wykorzystać jakiekolwiek dane osobowe w sposób niezgodny z niniejszą informacją o ochronie prywatności, zostaną Państwo poinformowani o przewidywanym wykorzystaniu przed lub w momencie pobierania danych osobowych, lub też poprosimy o Państwa zgodę po takim pobraniu, ale przed ich wykorzystaniem.

Podsumowanie: Przetwarzamy Państwa dane tylko w określonych celach, przy czym dla każdego przetwarzania mamy co najmniej jedną podstawę prawną.

 

5. Rekrutacja

5.1. Lyko gromadzi dane osobowe o użytkowniku, gdy ten angażuje się w nasze procesy rekrutacyjne. Do naszych czynności rekrutacyjnych korzystamy z usług zewnętrznego dostawcy, firmy Reachmee. Mogą Państwo uzyskać dostęp i przesyłać, przechowywać, zmieniać i aktualizować swoje dane osobowe poprzez swój profil kandydata w portalu rekrutacyjnym udostępnionym przez firmę Reachmee.

5.2. Mogą Państwo korzystać z portalu rekrutacyjnego do:
  • aplikowania na stanowiska w Lyko, które są ogłaszane na naszej stronie internetowej,
  • aplikowania na ewentualne przyszłe stanowiska w Lyko,
  • subskrypcji celem otrzymywania powiadomień mailowych o wolnych stanowiskach w Lyko (zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania takich powiadomień w Ustawieniach na swoim koncie).

 5.3. Informacje, które możemy zbierać, w zakresie korzystania z naszych usług rekrutacyjnych w celach opisanych powyżej, obejmują na przykład Państwa CV, informacje o wcześniejszym wykształceniu, historię zatrudnienia i referencje, Państwa odpowiedzi na pytania z testów predyspozycji z psychologii pracy oraz wszelkie inne informacje, które mogą być istotne dla oceny Państwa adekwatności na stanowisko w firmie Lyko.

5.4. W celu komunikacji, gromadzimy także informacje kontaktowe, takie jak imię i nazwisko, adres pocztowy i e-mail oraz numer telefonu. W związku z naszymi usługami rekrutacyjnymi będziemy również zbierać dodatkowe specjalne kategorie danych osobowych w celu wywiązywania się z naszych zobowiązań prawnych lub zapewnienia świadczeń związanych z zatrudnieniem; poprosimy na przykład o podanie Państwa tożsamości płciowej i wieku, w ramach naszych działań mających na celu promowanie równości w miejscu pracy, w sposób dozwolony lub konieczny przez prawo.

 5.5. Firma Lyko wykorzystuje dane osobowe kandydata w celu dopasowania jego umiejętności i doświadczenia do ról oferowanych przez firmę Lyko. Informacje te są przetwarzane przez firmę Reachmee i mogą być również przekazywane odpowiednim menedżerom ds. rekrutacji oraz innym osobom zaangażowanym w sprawy HR i rekrutacji w firmie Lyko. Jeśli kandydat zostanie zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną, Lyko może zebrać dalsze informacje na jego temat, które pomogą ocenić jego przydatność na danym stanowisku. Mogą one obejmować pewne informacje dotyczące stanu zdrowia w celu zapewnienia renty inwalidzkiej, a także odpowiedniego środowiska pracy dla konkretnych kandydatów; w przypadku niektórych kandydatów, na przykład w odniesieniu do niektórych stanowisk kierowniczych, konieczne może być również przeprowadzenie weryfikacji karalności.

5.6. Możemy gromadzić dane osobowe z następujących źródeł:
  • bezpośrednio od kandydata,
  • od agencji rekrutacyjnych,
  • poprzez publicznie dostępne źródła internetowe, np. LinkedIn,
  • przez referencje lub opinie (np. od poprzedniego pracodawcy).

5.7. Mimo, iż Państwa dane osobowe zostaną przeniesione z naszego portalu rekrutacyjnego do naszych wewnętrznych systemów HR, w razie decyzji o zatrudnieniu, niniejsze Pouczenie nie stanowi części oferty umowy o pracę lub umowy pomiędzy Państwem a firmą Lyko. Jeśli złożymy Państwu ofertę zatrudnienia, przekażemy oddzielnie dalsze informacje na temat przetwarzania przez nas danych osobowych kandydata.


Podsumowanie: Szanujemy Państwa prywatność, gdy ubiegacie się Państwo o pracę u nas.

6. Kiedy i w jaki sposób dzielimy się danymi z innymi podmiotami

6.1. Udostępniamy Państwa dane osobowe, gdy jest to konieczne do zakończenia transakcji lub wykonania jakiejkolwiek umowy, lub gdy mamy ku temu uzasadnione powody biznesowe. 

6.2. W celu zarządzania subskrypcją lub zarządzania funkcjonowaniem naszej strony internetowej, możemy ujawnić Państwa dane osobowe naszym partnerom biznesowym i usługodawcom (tj. firmom, które wynajęliśmy do zapewnienia obsługi klienta, pomocy w ochronie i zabezpieczeniu naszych systemów lub pomocy w administrowaniu naszym biuletynem lub raportami), którym powierzono przetwarzanie Państwa danych w naszym imieniu i zgodnie z naszymi instrukcjami, niniejszą informacją o ochronie prywatności oraz innymi odpowiednimi środkami ochrony prywatności i bezpieczeństwa.

Będziemy również udostępniać informacje o użytkowniku naszym partnerom usługowym, jeśli użytkownik dokona oceny produktu zakupionego od nas lub gdy skontaktuje się z nami.

6.3. Możemy również ujawnić Państwa dane osobowe osobom trzecim, jeśli mamy uzasadnione powody, aby sądzić, że dostęp, wykorzystanie, przechowywanie lub ujawnienie takich informacji jest konieczne do:
  • zastosowania się do wszelkich poleceń sądów, nakazów lub decyzji rządowych, lub innych zobowiązań prawnych,
  • egzekwowania lub stosowania postanowień naszych umów,
  • zarządzania i utrzymania bezpieczeństwa naszych produktów, w tym zapobiegania lub powstrzymania ataku na nasz system informatyczny lub sieć
  • ochrony praw, własności lub bezpieczeństwa firmy Lyko, jej klientów, franczyzobiorców i innych podmiotów.

Należy pamiętać, że warunki i polityka prywatności takich zewnętrznych dostawców usług będą miały zastosowanie do wykorzystania danych osobowych użytkownika w celu przetwarzania jego żądań.

Podsumowanie: Udostępniamy Państwa dane tylko wtedy, gdy jest to konieczne.

 7. Prawa osób, których dane dotyczą

Informacje ogólne

7.1. Firma Lyko przestrzega obowiązujących w Unii Europejskiej przepisów o ochronie danych osobowych, które w stosownych przypadkach obejmują następujące prawa:
  • Użytkownik ma prawo zażądać wglądu do raportu z przetwarzania jego danych osobowych (zgodnie z definicją zawartą w ustawie) oraz prawo dostępu do kopii swoich danych osobowych, żądania ich korekty, a w pewnych okolicznościach również ich usunięcia.
  • Użytkownik ma prawo zażądać ograniczenia i sprzeciwić się przetwarzaniu jego danych osobowych, co stanowi podstawę naszych uzasadnionych interesów.  
  • Użytkownik ma prawo do złożenia skargi do organu ochrony danych osobowych. Szwedzki Urząd Ochrony Danych Osobowych (Sw. 'Datainspektionen') jest organem w Szwecji, który nadzoruje sposób, w jaki my jako firma przestrzegamy odpowiednich przepisów o ochronie danych osobowych.
  • Jeżeli przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie wyrażonej przez Państwa zgody, mają Państwo prawo w każdej chwili wycofać swoją zgodę na przetwarzanie Państwa danych osobowych w przyszłości.
  • Mają Państwo prawo zażądać, abyśmy przekazali Państwa dane osobowe innej organizacji odpowiedzialnej za przetwarzanie Państwa danych osobowych (administrator danych) w przypadkach, gdy nasze prawo do przetwarzania tych danych osobowych opiera się na Państwa zgodzie lub wykonaniu umowy z Państwem.
7.2. Mają Państwo prawo do dostępu do swoich danych osobowych bez dodatkowych kosztów, przy pomocy kontaktu za pośrednictwem adresu mailowego privacy@lyko.com. Jeśli nie będziemy w stanie dostarczyć tych danych w rozsądnym terminie, podamy datę, kiedy informacje te będą mogły być dostarczone. W przypadku odmowy dostępu, wyjaśnimy, dlaczego odmówiono dostępu.
7.3. Przetwarzając Państwa dane osobowe, zrobimy to we współpracy z naszymi partnerami w celu zaoferowania Państwu funkcji strony internetowej, prowadzenia naszej działalności, spełniania naszych zobowiązań umownych i prawnych, ochrony naszych systemów i klientów, lub spełniania uzasadnionych interesów opisanych szczegółowo w sekcjach "Jak i dlaczego wykorzystujemy Państwa dane osobowe" oraz "Kiedy i jak udostępniamy informacje innym" powyżej. Przekazując dane osobowe z Unii Europejskiej, opieramy się na szeregu mechanizmów prawnych, opisanych w sekcji "Przetwarzanie i przechowywanie danych".

 

7.4. W jakim stopniu wykorzystujemy zautomatyzowane podejmowanie indywidualnych decyzji (w tym profilowanie)?

Co do zasady, nie podejmujemy decyzji w oparciu o zautomatyzowane przetwarzanie i profilowanie, które będą miały skutki prawne dla użytkownika, jak określono w art. 22 RODO. Jeżeli będziemy korzystać z takich procedur w przyszłości, na zasadzie jednostkowych przypadków, poinformujemy Państwa o tym oddzielnie i poprosimy o Państwa zgodę przed nowym wykorzystaniem Państwa danych osobowych, w zakresie wymaganym przez prawo.

7.5. Informacje na temat Państwa prawa do sprzeciwu na mocy art. 21 ogólnego rozporządzenia UE o ochronie danych osobowych (RODO)
  • Prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania, które jest oparte na naszych uzasadnionych interesach.
    Mają Państwo prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, które opiera się na art. 6 (1) f) RODO (przetwarzanie w celu ochrony uzasadnionych interesów); obejmuje to również profilowanie w oparciu o te przepisy w rozumieniu art. 4 (4) RODO. W przypadku wniesienia sprzeciwu, nie będziemy już przetwarzać Państwa danych osobowych, chyba że będziemy w stanie wykazać istotne, uzasadnione powody przetwarzania, które są nadrzędne w stosunku do Państwa interesów, praw i wolności, lub jeśli przetwarzanie ma na celu ustanowienie, wykonanie lub ochronę roszczeń prawnych.

Jeżeli zdecydują się Państwo na rezygnację z otrzymywania reklam opartych na zainteresowaniach, nie oznacza to, że dalej będą Państwo widzieć reklamy na naszych stronach internetowych, mogą one jednak nie być dopasowane do Państwa, a tym samym będą postrzegane jako mniej istotne. Więcej informacji na ten temat znajduje się w sekcji "Prawa osób, których dane dotyczą" poniżej.

  • Prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych w celach marketingowych.
    W niektórych przypadkach przetwarzamy Państwa dane osobowe dla celów marketingu bezpośredniego. Użytkownik ma prawo w każdej chwili sprzeciwić się przetwarzaniu dotyczących go danych osobowych dla celów marketingowych, w tym profilowaniu w zakresie, w jakim jest ono związane z tego rodzaju marketingiem. W przypadku sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych do celów marketingu bezpośredniego, nie będziemy już przetwarzać Państwa danych osobowych do takich celów. Nie ma żadnych formalnych wymogów dotyczących składania sprzeciwu; w miarę możliwości należy go złożyć na stronie privacy@lyko.com.
7.6. Uwaga: jeśli zwrócą się Państwo się do firmy Lyko z prośbą o niekontaktowanie się z Państwem za pośrednictwem poczty elektronicznej na określony adres e-mail, firma Lyko zachowa kopię tego adresu na swojej liście "nie wysyłaj" w celu zastosowania się do Państwa prośby. Informacje na temat Państwa prawa do sprzeciwu na mocy art. 21 ogólnego rozporządzenia UE o ochronie danych osobowych (PKBR).

Podsumowanie: Szanujemy prawa dotyczące Państwa danych.

 

8. Bezpieczeństwo Państwa danych

8.1. Aby pomóc w ochronie prywatności danych i informacji umożliwiających identyfikację osób, które przekazują Państwo za pośrednictwem naszej strony internetowej, utrzymujemy fizyczne, techniczne i administracyjne zabezpieczenia. Regularnie aktualizujemy i testujemy naszą infrastrukturę bezpieczeństwa.

8.2. Ograniczamy dostęp do Państwa danych osobowych do tych pracowników, którzy muszą znać te informacje, aby móc świadczyć Państwu usługi lub administrować naszymi systemami. Szkolimy naszych pracowników w zakresie znaczenia poufności, prywatności i bezpieczeństwa.

8.3. Zobowiązujemy się do podjęcia odpowiednich środków dyscyplinarnych w celu egzekwowania odpowiedzialności naszych pracowników za ochronę danych osobowych.

Podsumowanie: Twoje dane osobowe są u nas bezpieczne.

9. Magazynowanie i przechowywanie danych

9.1. Dane osobowe przetwarzane przez firmę Lyko są przechowywane i przetwarzane w regionie, w którym użytkownik mieszka, w Szwecji lub w innych krajach europejskich, w których firma Lyko, jej spółki zależne, partnerzy lub dostawcy są aktywni. Podejmujemy kroki w celu zapewnienia, że informacje zbierane przez firmę Lyko zgodnie z niniejszą informacją o ochronie danych osobowych są traktowane zgodnie z postanowieniami niniejszego pouczenia o Polityce Prywatności oraz zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, w których informacje te są dostępne.
9.2. W przypadku przekazania danych osobowych użytkownika do krajów trzecich, tj. krajów spoza UE/EOG, zawrzemy stosowne umowy i podejmiemy inne działania zgodnie z obowiązującymi wymogami prawnymi.
9.3. Firma Lyko przechowuje dane osobowe tak długo, jak jest to konieczne do świadczenia usług i realizacji celów określonych w punkcie 4 powyżej. Różne rodzaje danych mogą być przechowywane przez różne okresy, ze względu na pewne kryteria.

 9.4. Poniżej klika przykładów sytuacji, w których długość przechowywania przez nas danych może być niestandardowa:

  • Jak długo potrzebne są nam dane osobowe, aby móc udostępnić Państwu funkcje naszej strony internetowej?

Obejmuje to, między innymi, utrzymanie i ulepszanie strony internetowej, zarządzanie Państwa subskrypcjami lub innymi porozumieniami, które z Państwem zawarliśmy, ochronę naszych systemów oraz administrowanie niezbędnymi informacjami biznesowymi i finansowymi. Jest to ogólna zasada leżąca u podstaw obliczania większości okresów przechowywania.

  • Czy dane osobowe są uważane za wrażliwe?

 W takich przypadkach okres przechowywania danych jest zazwyczaj krótszy.

 

  • Czy jako osoba, której dane dotyczą, wyraziłeś zgodę na dłuższy okres przechowywania danych?

W takich przypadkach przechowujemy informacje dłużej, zgodnie z udzieloną nam zgodą.  

 

  • Czy mamy ustawowe, kontraktowe lub tym podobne zobowiązania do przechowywania danych?

Przykładem tego mogą być obowiązkowe przepisy dotyczące przechowywania informacji, np. ze względów księgowych, rządowe nakazy przechowywania danych istotnych dla badań lub danych, które muszą być przechowywane w celu rozwiązania ewentualnego sporu.

 

  • Aby uzyskać więcej informacji na temat tego, gdzie i jak długo przechowywane są dane osobowe, oraz aby uzyskać więcej informacji na temat praw do ich usuwania i przenoszenia, prosimy o kontakt z zespołem ds. ochrony prywatności firmy Lyko pod adresem privacy@lyko.com.

Podsumowanie: Przechowujemy Państwa dane tylko tak długo, jak jest to konieczne, biorąc pod uwagę cel, dla którego zostały zebrane.

 

10. Wyłączenia

10.1. Dane zagregowane

Dane zagregowane są gromadzone i przetwarzane w celu monitorowania i oceny zachowań użytkowników na stronie internetowej. Oznacza to, że informacje o działaniach użytkownika na naszej stronie internetowej są gromadzone, a następnie anonimizowane w sposób uniemożliwiający dalsze łączenie tych informacji z użytkownikiem. Te anonimowe informacje o tym, jak nasi użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i usług wykorzystujemy do celów statystycznych, poprawy jakości usług i rozwoju produktów. Dane te są całkowicie anonimowe i nie stanowią danych osobowych. W związku z tym mogą one być przechowywane dłużej niż dane osobowe użytkownika.

Anonimowość oznacza, że dane, które kiedyś były danymi osobowymi, są odarte ze wszystkiego, co może je łączyć z daną osobą, a także są pozbawione elementów, które w przyszłości mogą umożliwić ponowne połączenie tych danych z konkretną osobą. Takie postępowanie polegające na usunięciu z danych osobowych elementów, które mogą łączyć je z osobami fizycznymi, jest krokiem wykraczającym poza proces pseudoanonimizacji, który polega na oddzieleniu pewnych informacji w celu utrudnienia identyfikacji osoby fizycznej korzystającej z tych danych.

 10.2. Powiązania z osobami trzecimi:

Niniejsza informacja o ochronie prywatności nie ma zastosowania do danych osobowych, które udostępniają Państwo innemu użytkownikowi za pośrednictwem strony internetowej lub w inny, dowolny sposób. Każde łącze do witryn internetowych podmiotów trzecich, na które użytkownik kliknie za pośrednictwem naszej witryny, może podlegać polityce prywatności tych podmiotów, ich warunkom lub innym zasadom. Prosimy o zapoznanie się z odpowiednimi informacjami na temat ochrony prywatności dla każdej strony trzeciej, której linki Państwo klikają, w celu uzyskania aktualnych informacji na temat przetwarzania Państwa danych osobowych.

 

10.3. Dzieci:

Firma Lyko nie gromadzi świadomie danych osobowych od osób poniżej trzynastego roku życia (13 lat). Jeśli masz mniej niż trzynaście (13) lat, prosimy o niepodawanie żadnych danych osobowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Zachęcamy rodziców i opiekunów prawnych do monitorowania korzystania z Internetu przez ich dzieci oraz do poinstruowania ich, aby nigdy nie podawały danych osobowych za pośrednictwem naszej strony internetowej bez zgody rodzica/opiekuna prawnego. Jeżeli mają Państwo powody sądzić, że dziecko poniżej 13 roku życia przekazało nam dane osobowe za pośrednictwem strony internetowej, prosimy o przesłanie wiadomości e-mail na adres privacy@lyko.com, a my postaramy się usunąć te informacje z naszych baz danych. 

Podsumowanie: Niniejsza informacja o ochronie prywatności nie ma zastosowania do danych zagregowanych, zanonimizowanych. Nie dotyczy ona również linków osób trzecich. Lyko stara się nie przetwarzać danych osobowych dzieci.

 

11. Usługi dodatkowe

11.1. Dostawcy usług płatniczych

Oferujemy Państwu dodatkowe rozwiązanie płatnicze za pośrednictwem zewnętrznego serwisu płatniczego. Użytkownik może skorzystać z tej metody płatności przy zakupie produktów online. Gromadzimy dane osobowe użytkownika w celu przekazania naszych płatności zewnętrznemu dostawcy usług płatniczych. Gromadzimy dane osobowe, takie jak imię i nazwisko, e-mail, numer telefonu, adres, numer ubezpieczenia społecznego oraz informacje o zamówieniu użytkownika. Naszą podstawą prawną do gromadzenia Państwa danych osobowych jest konieczność wykonania umowy. 

Adyen

Adyen jest dostawcą usług płatniczych, którego można wybrać jako metodę płatności podczas dokonywania u nas zakupu. Jeśli wybiorą Państwo Adyen jako metodę płatności, zostaną przetworzone Państwa dane osobowe, niezbędne do realizacji zamówienia, takie jak imię i nazwisko, e-mail, numer telefonu, adres, numer ubezpieczenia społecznego oraz informacje o danym zamówieniu. Naszą podstawą prawną do zbierania Państwa danych osobowych jest konieczność wykonania umowy. Aby uzyskać pełne warunki, proszę odwiedzić stronę internetową adyen.com. Adyen Privacy policy 

Trustpilot/Ceneo 

Po dokonaniu zakupu, udostępnimy adres e-mail użytkownika Trustpilot/Ceneo. Trustpilot/Ceneo poprosi użytkownika o opinię na temat ostatnich doświadczeń z Lyko i zakupionych produktów, która będzie widoczna na naszej stronie internetowej. Użytkownik może się zdecydować na ocenę swoich doświadczeń z Lyko poprzez Trustpilot/Ceneo. Naszym celem jest otrzymywanie referencji i ocen klientów dotyczących doświadczeń z nami i naszymi produktami, aby pomóc nam w ulepszaniu naszych usług i procesów. Przetwarzamy dane osobowe niezbędne do poprawy jakości usług świadczonych naszym klientom, co stanowi nasz prawnie uzasadniony interes.

11.2 Trusted Shops

Podczas dokonywania u nas zakupów oferujemy Państwu możliwość ubezpieczenia przesyłki za pośrednictwem Trusted Shops. W takim przypadku udostępnimy tej firmie Państwa adres e-mail, wartość zamówienia, walutę, sposób płatności i przewidywany termin dostawy. Trusted Shops poprosi Państwa o opinię na temat ostatnich doświadczeń z Lyko. Mogą Państwo zdecydować, czy chcą Państwo ocenić swoje doświadczenia z Lyko za pośrednictwem Trusted Shops. Celem jest uzyskanie opinii i ocen klientów na temat doświadczeń z zakupów wykonanych u nas, co pomoże nam ulepszyć nasze usługi i procesy. Przetwarzamy dane osobowe niezbędne do poprawy jakości usług świadczonych naszym klientom, co stanowi nasz prawnie uzasadniony interes.

 

12. Zmiany i aktualizacje informacji o ochronie prywatności

12.1. Aby uwzględnić opinie klientów i wprowadzone zmiany w Serwisie, możemy od czasu do czasu zmieniać niniejszą Politykę Prywatności. Najnowsza data aktualizacji zostanie wyświetlona na górze Polityki Prywatności, a zmiany zostaną opisane na stronie "Historia zmian". W przypadku istotnych zmian w Pouczeniu lub w sposobie wykorzystywania danych osobowych przez firmę Lyko, użytkownik zostanie powiadomiony za pośrednictwem strony internetowej lub poczty elektronicznej przed wejściem zmian w życie w zakresie wymaganym przez prawo. Prosimy od czasu do czasu przeczytać niniejszą Informację o Ochronie Prywatności, aby na bieżąco śledzić sposób, w jaki firma Lyko chroni Państwa dane osobowe i prywatność.

Podsumowanie: Będziemy aktualizować niniejsze Pouczenie o polityce prywatności w miarę aktualizacji sposobu przetwarzania danych osobowych.

13. Pytania, wątpliwości lub skargi

Odpowiedzialność za klientów i użytkowników spoczywa na:

Lyko Online AB 
reg. no. 556740-9502 
Äppelbovägen 60 
SE-786 91 Vansbro 

Sweden 

+46 281-714 90 

privacy@lyko.com

Aby zadać pytania lub podzielić się uwagami na temat naszej Polityki Prywatności i naszych praktyk w zakresie ochrony danych osobowych, skontaktuj się z naszym zespołem ds. ochrony prywatności:

privacy@lyko.com

Zapraszamy również do kontaktu z naszym inspektorem ochrony danych osobowych pod adresem:

Sharp Cookie Advisors AB 

with lead attorney Mrs. Sofia Edvardsen 

P.O. Box 45411, 
SE-104 31 Stockholm 
Sweden 

dpo@lyko.com 

+46 281-714 90 

---------------------------------------------------------------

 

Maj 2018: W związku z wejściem w życie w dniu 25 maja 2018 r. nowego rozporządzenia o ochronie danych osobowych ("rozporządzenie o ochronie danych osobowych") wprowadzono szereg doprecyzowań dotyczących sposobu przetwarzania danych osobowych. Zaktualizowana Polityka Prywatności automatycznie wejdzie w życie dla wszystkich dotychczasowych klientów i użytkowników w dniu 25 maja 2018 r. Dalsze korzystanie z naszych usług od tej daty będzie podlegało nowej Polityce Prywatności. Jej treść została również zmieniona, aby była zwięzła, jasna, czytelna i łatwiejsza do zrozumienia.

 

Czerwiec 2018 r: Aktualizacje w odniesieniu do procedur rekrutacyjnych. Dalsze korzystanie z naszych usług od tej daty będzie podlegało nowej Polityce Prywatności.

Październik 2020 r: Pouczenie zostało również zmienione, aby było zwięzłe, jasne, zrozumiałe i łatwiejsze do zrozumienia. Po tej dacie Państwa dalsze korzystanie z naszych usług będzie podlegało nowej Informacji o ochronie prywatności.

Listopad 2021: Pouczenie zostało zaktualizowane w związku z wprowadzeniem nowych procesów marketingowych i dostawców usług płatniczych.

Nowości i oferty

Zapisz się, aby otrzymywać aktualizacje drogą elektroniczną i za pomocą wiadomości SMS, dzięki którym nie przegapisz już naszych ofert i specjalnych promocji!

Obserwuj nas

Obsługa klienta

Nasza obsługa klienta jest do Twojej dyspozycji. Możesz uzyskać odpowiedź na wszystkie pytania, bez względu na to, czy chcesz zapytać jak zapłacić za zamówienie, czy poradzić się w sprawie wyboru odpowiedniego szamponu. Każde pytanie ma dla nas znaczenie. Nasz adres mailowy i godziny otwarcia znajdziesz poniżej. 
Psst! Odpowiedź na swoje pytanie możesz również odszukać w zakładce FAQ.


Czat:
Tymczasowo niedostępny

Adres e-mail: obslugaklienta@lyko.com

Copyright 2022